Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Διόνυσος- πάμε Μπροστά, γιατί οι εξελίξεις δεν μας περιμένουν

anatolikiattikinews002 του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου

Συμβούλου Επικοινωνίας

Η σύγχρονη εκδοχή μιας νέας Δημοτικής Παράταξης στο Δήμο Διονύσου δεν μπορεί να βασίζεται κυρίως στην εμπειρία του παρελθόντος αλλά στην προοπτική του μέλλοντος. Δηλαδή,  η νέα Δημοτική Παράταξη θα πρέπει να κατανοήσει τον εαυτό της ως μέρος ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού ρεύματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σε αυτή την ιδρυτική πορεία προς το νέο σχήμα, που σε ορισμένους μοιάζει φαντασιοπληξία αλλά αποτελεί φυσιολογική κατάληξη των όσων συμβαίνουν σήμερα στο δημοτικό σκηνικό, πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να στηρίξουν τη σχετική προεργασία. Η στήριξη αυτή έχει τρεις πυλώνες:

Τον Αξιακό

Τον Προγραμματικό

Τον Οργανωτικό

Α.  Η αξιακή θεμελίωση της νέας Δημοτικής Παράταξης σημαίνει ότι, σε επίπεδο ιδεών δεν δίνει προτεραιότητα σε καμιά από τις βασικές της αξίες έναντι μιας άλλης: Η Συμμετοχή, η Διαβούλευση, η Διαφάνεια, η Αξιοκρατία, η Καινοτομία και η Αειφορία είναι απολύτως ισοδύναμες και αλληλοτροφοδοτούμενες αξίες. Η πρόταξη της μιας ή της άλλης κατά περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει είτε σε μονομερείς τεχνοκρατικές οπτικές, είτε απλά σε συνήθεις διαχειριστικές λογικές και πρακτικές.

Χωρίς αυτό το ισχυρό υπόβαθρο, το νέο σχήμα κινδυνεύει να εκφυλιστεί, παρά τις καλές προθέσεις, σε έναν στυγνό μηχανισμό νομής και αναπαραγωγής της εξουσίας, διαμοιρασμού αξιωμάτων με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες, που την ακραία του έκφραση ζούμε σήμερα στη δημοτική αρχή Διονύσου.

Β. Το Προγραμματικό πλαίσιο (Κοινό Πρόγραμμα, Εκλογικό Πρόγραμμα), δεν μπορεί να είναι μια συρραφή σκόρπιων ιδεών και προτάσεων ατάκτως ριγμένων σε μια κόλλα χαρτί, μια «σούπα», όπου όλοι οι καλοί χωράνε μέσα στη χύτρα. Αλλά μια συνεκτική επεξεργασία, με ρήξεις, ιεραρχήσεις, προτεραιότητες, κοστολογήσεις, πηγές χρηματοδότησης. Που το διαπνέει, σαν κεντρικός πυρήνας, η αντίληψη ότι ο Δήμος πρέπει να είναι:

  • Η φωνή των πολιτών, ένα δημιουργικό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων
  • Ο βασικός μοχλός σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα και τους συλλογικούς φορείς, σε συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δράσεις
  • Το κέντρο παροχής φιλικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους δημότες

Ο Δήμος που θέλουμε, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, που αφορούν:

  • το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής
  • τις σύγχρονες υποδομές
  • την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη
  • την Παιδεία, τον Αθλητισμό και Πολιτισμό
  • την Πολιτική Προστασία

Γ. Ο οργανωτικός πυλώνας στήριξης της νέας Δημοτικής Παράταξης, δηλαδή το πολιτικό υποκείμενο που θα υλοποιήσει τις αλλαγές, όπως διατυπώνονται στο Προγραμματικό της πλαίσιο, είναι υπό αναζήτηση. Τα υπάρχοντα από το παρελθόν μοντέλα δημοτικών παρατάξεων αλλά και τα σημερινά σχήματα στο Δήμο Διονύσου, δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες, ούτε ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης. Στις εκλογές του 2010, ανεξάρτητα με τα εκλογικά αποτελέσματα, ηττήθηκαν οι στρατηγικές και τακτικές όλων ανεξαίρετα των συμμετεχόντων, νικητών και ηττημένων.

Η αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημοτικής Παράταξης δεν μπορεί να διαιωνιστεί επ΄ άπειρο, πρέπει σύντομα να καταλήξει, γιατί σε λίγο καιρό θα είναι εξίσου χρήσιμη με την «αναζήτηση του χαμένου χρόνου».

Ασφαλώς, η λύση δεν μπορεί να έρθει από το μακρινό ή το πρόσφατο παρελθόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα τώρα που όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν. Κατά την προσωπική μου άποψη, λύση δεν είναι η συνεργασία των υπαρχόντων σχημάτων μέσα από μια Ομοσπονδία, όπου το καθένα θα διατηρήσει την αυτονομία του ή μέρος αυτής. Αλλά η αυτοδιάλυση και συγχώνευση τους σε μια νέα εξ αρχής Δημοτική Παράταξη. Κατανοώ, βέβαια, την αγωνία των «στρατηγών» για το ρόλο που τους επιφυλάσσεται σε ένα τέτοιο σχήμα αλλά αυτό πολύ λίγο έως καθόλου ενδιαφέρει την κοινωνία.

Η ισότιμη, χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονείες, συνεργασία δυνάμεων με διαφορετικές αφετηρίες, προελεύσεις και διαδρομές

η απόσυρση ιδεών και προσώπων του παρελθόντος

η σαφής ατζέντα για την ανασύνθεση και όχι τη διαχειριστική αναπαλαίωση του δημοτικού σκηνικού και

ένα νέο οργανωτικό μοντέλο,  που φέρνει στο προσκήνιο την κοινωνία των πολιτών και τις συλλογικότητες της

είναι εκείνα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία, τα αναγκαία εργαλεία για μία νέα αρχή στο Δήμο Διονύσου, για την ανάταξη και ανάπτυξη του.

Δ. Οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας του Διονύσου, που έχουν

τη βούληση

τη δύναμη

την κατάρτιση

τις δεξιότητες και

τα πρότυπα που εναρμονίζονται με την τιτάνια προσπάθεια, που απαιτούν οι συνθήκες για

την ανάταξη

τον εκσυγχρονισμό

την ανάπτυξη και

την ευρωπαϊκή πορεία του Δήμου, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα, μπορούν να αποτελέσουν τον ιδρυτικό πυρήνα αυτής της νέας Συμμαχίας.

Οι δυνάμεις αυτές είναι υπαρκτές σήμερα, δραστηριοποιούνται

στο Δημοτικό Συμβούλιο

στις πολύμορφες συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών (πολιτιστικές, αθλητικές κ.α.) και

σίγουρα  στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Στη νέα αυτή Συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας του Διονύσου, δεν μπορεί να έχουν θέση οι δυνάμεις

του αναχρονισμού

της διαπλοκής με τα υπερτοπικά και τοπικά παρασιτικά συμφέροντα

του πελατειακού συστήματος

της αδιαφάνειας

της αδράνειας και

του καιροσκοπισμού, που οδήγησαν στο σημερινό τέλμα το Δήμο.

Πρέπει όμως να βιαστούμε, γιατί βάρκα στον ορίζοντα δε φαίνεται και το νερό έχει φτάσει στο σαγόνι, όπως γράφουν εύστοχα κάποιοι φίλοι για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις………

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york